Trombose

Published on
2 dec. 2013 07:18:00

Anti Trombose kousen - verbandkousen.

Wat is Trombose?

Trombose is een stolsel van het bloed in de slagaders en aders die het verminderen of stoppen van de bloedstroom teweeg kunnen brengen. Trombose in bloedvaten in de belangrijkste vaten in uw lichaam, zoals de hersenen, het hart of de longen, kan tot de dood van de patiënt leiden.

Diepe veneuze trombose (Latijn profunda Tromboflebitis), Trombose is een medische aandoening waarbij de vorming van een trombus in het diepe veneuze systeem voorkomt.

Trombose heeft vaak ernstige gevolgen voor uw gezondheid en het is daarom belangrijk snel een heldere professionele diagnose te stellen met de daarbij behorende behandeling van deze ziekte.

Stolsel kan losraken en voor verstopping zorgen. Bij hoog embolisch materiaal kan dit zelfs plotselinge dood als gevolg hebben. Kleinere fragmenten verstoppen de vaten van de pulmonale circulatie, waardoor longembolie kan ontstaan.

Gemiddeld heeft een op de twee Nederlanders in zijn leven ader problemen. Deze kunnen een meer dan een cosmetisch probleem vormen als deze niet behandeld worden. Volgens de statistieken die gediagnostiseerd zijn lijden elk jaar alleen al in Nederland, 20.000 mensen in een been veneuze trombose. Als u dit niet behandeld wordt kan het ernstige gevolgen zoals longembolie of zelfs een hartaanval of een beroerte als gevolg hebben. Dit gebeurt bij ca. 7.000 patiënten in ons land, dus deze doodsoorzaak moet niet worden onderschat. Het dragen van steunkousen is een oplossing die in veel gevallen wordt voorgeschreven.

Trombose wordt gedefinieerd als de afsluiting van een bloedvat door een bloedstolsel. Dit komt vooral wanneer de veneuze kleppen niet langer dicht gaan bij de terugkeer van het bloed door de aderen. Gevolg een verstopping die ontstaat. Dit treedt vooral op het gebied van de kleinere beenaderen. Vaak in de kuitspieren en vaak op oudere leeftijd.

Trombose komen het vaakst in de benen of het bekken. Hoewel in principe in elke ader in het menselijk lichaam een trombose kan ontstaan, ontwikkelt de ziekte zich in de benen of de heupen.

Hoe kan een trombose ontstaan?

In het kort kan men zeggen dat de bloedstolling niet goed werkt.
Hoewel het activering van bloedstolling kan optreden bij een verwonding en als essentieel beschermend mechanisme werkt omdat men anders dood kan bloeden kan stolling ook een bedreiging zijn voor de doorbloeding. Het lichaam beschermt tegen verlies van bloed, stolling wordt geactiveerd maar mogelijk op de verkeerde tijd en plaats. Het kan een gevaarlijk stolsel in technische taal, wordt dit aangeduid als een trombus, te weegbrengen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de doorbloeding. Externe omstandigheden zoals stress, ziekte of het nemen van bepaalde medicijnen kan ook leiden tot een directe verandering in de vaatwanden en de doorbloeding.

verbandkousen