Pijnklachten Pols

Pijnklachten Pols

Pijnklachten van de pols ontstaan vaak door een te hoge belasting van de pols gedurende een lange tijd. Het bewegen van de pols doet pijn, maar er is geen zwelling rond het polsgewricht. Door de overbelasting van de pols ontstaat er een chronische irritatie van de spieren, pezen en banden in de pols.

Door het dragen van een polsbrace of polsbandage wordt het polsgewricht gestabiliseerd en krijgt het extra ondersteuning. Zo verminderen de pijnklachten en kan het herstelproces beginnen.

De termen kneuzing, verzwikking of verstuiking worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen eigenlijk niet precies hetzelfde.

Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek). Verzwikken of verstuiken gaat meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken rekken je polsbanden even flink op, maar je kunt daarna weer snel je pols gewoon gebruiken. Bij een verstuiking rekken je polsbanden op en ontstaan er ook kleine scheurtjes in. Je pols wordt dan snel dik en pijnlijk. Als het polsgewricht verstuikt of verzwikt is, dan zijn de banden en het kapsel rondom de pols opgerekt. Ook het kraakbeen in de pols kan beschadigd raken. Het verstuiken van de pols wordt meestal veroorzaakt door een val, waarbij het volledige gewicht met één hand en arm moet worden opgevangen.

Een polsverstuiking is te herkennen aan: pijn in het polsgewricht, belemmering bij het strekken en buigen van de pols, zwelling, of een verkleuring (meestal blauw) van het polsgewricht.

Door het dragen van een polsbrace of polsbandage wordt het polsgewricht gestabiliseerd, verdwijnt de zwelling en krijgt het extra ondersteuning. Zo verminderen ook de pijnklachten en kan het herstelproces beginnen.