Achillodynie

Achillodynie

Achillodynie is een verzamelterm voor pijnklachten aan de achillespees. De achillespees is een grote pees die de kuitspieren aanhecht op de hak. Deze pees krijgt enorme trekkrachten te verwerken bij veel sporten.

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan door een ontsteking, irritatie of beschadiging (in de buurt) van de achillespees. De pees zelf kan ook beschadigd zijn (tendinopathie). Dat is een soort slijtage van de pees. Een tendinopathie is meestal een vorm van overbelasting. Vooral hardlopers en sporters die veelvuldig springen zijn gevoelig voor achillespeesklachten.

Achillespeesklachten ontstaan langzaam en worden steeds erger. De pijn zit ongeveer vijf tot zeven centimeter boven het hielbeen. Dat is precies aan te wijzen. In het beginstadium doet de pijn zich voor na een zware inspanning. Het ebt dan na enkele uren weg. Daarna pijn ook tijdens de bezigheden en daarna continue aanwezig.

Een anatomisch gevormd, visco-elastisch hielkussen of hak verminderen snel en pijnloos de druk op uw Achillespees, tijdens sport of uw dagelijkse bezigheden. Het hielkussen kan in elke (sport-) schoen worden gedragen om de pijn snel en zonder enige bijwerkingen te verminderen. Door het gebruik van een hielkussen vermindert u de rek op uw achillespees, heeft u minder pijn en verbetert de bloedvoorziening. Een achillespees bandage is een relatief nieuwe behandeling voor achillespeesklachten. Dit is een elastische bandage met opblaasbare luchtkamers die geactiveerd worden tijdens het lopen. De bandage ontlast de achillespees tijdens het lopen en heeft tegelijkertijd een masserende werking, waardoor de doorbloeding van de pees wordt gestimuleerd.