Jumpers Knee

Jumpers Knee

De Jumpers knee komt vaak voor bij sporten waarbij veel gesprongen en gedraaid wordt, zoals tennis, basketbal en volleybal en wordt ook wel springerknie genoemd. De springers knie is een gevolg van de explosieve aanspanning van de bovenbeenspieren die nodig zijn voor het springen, de plotselinge starts en stops en de snelle richtingveranderingen. De kniepees wordt overbelast en dit geeft pijn aan de voorkant van de knie, vooral na veel springen. De klachten gaan vrijwel altijd vanzelf over, maar kunnen maanden duren.

Een springerknie is te herkennen door een goed aan te wijzen stekende pijn net onder de knieschijf, die optreedt bij knie belastende activiteiten zoals springen, sprinten of snel terugkeren na een zijwaartse beweging. De springerknie kent vaak een blijvende zeurende pijn na het sporten. Drukken op de knieschijfpees, vlak onder knieschijf, is erg pijnlijk. Het been strekken tegen weerstand is eveneens pijnlijk.

Door het dragen van een knie bandage of patellabrace wordt de druk verdeeld van de kniepees. De knieschijf wordt “ondersteund” en op haar plek gehouden door de patellapees (kniepees). Door druk op de aanhechting van de pees te geven kunnen we de druk op de knieschijf verminderen. Je merkt al meteen dat de klachten verminderen.