Instabiliteit Enkel

Instabiliteit Enkel

(Chronische) instabiliteit van de enkel is een klacht waarbij het enkelgewricht vaak ‘omzwikt ‘ naar binnen. De oorzaak ligt in een verzwakking van de gewrichtsbanden en het kapsel door herhaalde verstuikingen. Bij een verstuiking worden de gewrichtsbanden aan de buitenzijde van de enkel opgerekt of zelfs gescheurd. Een onvoldoende herstel of het herhaaldelijk verstuiken kan leiden tot een verzwakking in de band en kapsel met instabiliteit van de enkel. Dit zie je veel bij sporters.

Het belangrijkste symptoom van enkelinstabiliteit is het gemakkelijk en regelmatig omslaan van de enkel tijdens het sporten, wandelen of lopen. Een ongemakkelijk instabiel gevoel, pijn en zwelling van de enkel kunnen voorkomen.

Door het dragen van een enkelbandage zal de zwelling snel afnemen. Hierdoor verdwijnt pijn tijdens het bewegen. De druk bevordert de doorbloeding en activeert de omliggende spieren. Daardoor stabiliseert de bandage de voet zonder de beweeglijkheid te beperken, zodat de bandage ideaal is om tijdens het sporten ofdagelijkse activiteiten te dragen.

De bandage past in elk (sport)schoen en helpt een nieuwe blessure bij de training of wedstrijd te voorkomen. Een enkel brace werkt volgens hetzelfde principe, maar biedt nog extra steun aan de enkel door de ingeweven baleinen.