Gebroken Pols

Gebroken Pols

Een gebroken pols of gebroken hand is een scheur of barst in een of meer van de botten van je pols of hand. Een gebroken pols gebeurt vaak wanneer je valt en je met de hand de klap probeert op te vangen.

Bepaalde sporten hebben een groot risico op een gebroken pols, zoals (rol)schaatsen of snowboarden, maar ook aandoeningen waarbij de botten dunner en kwetsbaarder worden, zoals osteoporose, leiden vaker tot het breken van een pols.

Het is belangrijk om een gebroken pols of hand zo snel mogelijk te behandelen. Anders kunnen de botten misschien verkeerd helen, waardoor je later moeite kan krijgen met schrijven of een shirt dichtknopen. Een vroege behandeling zal ook helpen om pijn en stijfheid te minimaliseren.

Door het dragen van een pols brace nemen uw pijnklachten af. Tevens biedt de bandage ondersteuning en rust, waardoor het herstel van uw pols wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen.

symptomen

Een gebroken pols kan deze tekenen en symptomen veroorzaken:

 • Ernstige pijn die kan verergeren bij het grijpen, knijpen of bewegen van uw hand of pols
 • Zwelling
 • Gevoeligheid bij aanraking
 • Blauwe plek
 • Een rare (niet-natuurlijke) stand van de vinger of pols
 • Stijfheid of onvermogen om de vingers of duim te bewegen
 • Gevoelloosheid in hand of vingers

Wanneer moet je een dokter bellen?

Als je denkt dat u misschien een gebroken pols of hand heeft, raadpleeg dan een arts, vooral als je last hebt van gevoelloosheid, opzwelling of als je moeite hebt om je vingers te bewegen.  Een late behandeling kan leiden tot een langere genezingsperiode en verslechting van het bewegingsbereik en grijpvermogen van je handen.

Oorzaken

Veelvoorkomende oorzaken van een polsbreuk zijn:

 • Vallen op een uitgestrekte hand is een van de meest voorkomende oorzaken van een gebroken pols of gebroken hand.
 • Sport - Veel pols- of handfracturen doen zich voor tijdens contactsporten of sporten waarbij je op een uitgestrekte hand zou kunnen vallen - zoals in-line skaten of snowboarden.

Risicofactoren

Deelname aan bepaalde sporten, maar ook een aandoening zoals osteoporose kan je kansen op het breken van een pols of hand vergroten.

Complicaties

Complicaties van een gebroken pols of gebroken hand zijn zeldzaam, maar deze aandoeningen kunnen voorkomen:

 • Aanhoudende stijfheid, pijn of handicap. Stijfheid en pijn verdwijnen over het algemeen wanneer het gips is verwijderd, of na de operatie. Sommige mensen houden echter permanente stijfheid of pijn. Wees geduldig met je herstel en praat met je arts of fysiotherapeut over oefeningen die kunnen helpen.
 • Artrose. Grote breuken die zich uitstrekken tot in het gewricht kunnen jaren later artritis veroorzaken. Als je pols of hand al na een pauze pijn doet of opzwelt, raadpleeg dan je arts voor een evaluatie.
 • Zenuw- of bloedvatschade. Trauma aan de pols of hand kan aangrenzende zenuwen en bloedvaten beschadigen. Neem contact op met je arts als je gevoelloosheid of problemen met de bloedsomloop hebt.

Voorkomen

Het is onmogelijk om gebeurtenissen te voorkomen die tot een gebroken pols of een gebroken hand leiden, maar deze tips kunnen enige bescherming bieden:

Sterke botten. Eet gezond voldoende calcium en vitamine D, neem voldoende lichaamsbeweging en probeer te stoppen met roken

Voorkom vallen. De meeste gebroken polsen komen voor wanneer mensen naar voren vallen op een uitgestrekte hand. Probeer daarom goed schoeisel te dragen en draag polsbescherming(klik) bij sporten met een hoog risico.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
/** * Position for actions regarding image size changing in vde if needed */ /* @noEscape */ /* @noEscape */ /** @var $_product \Magento\Catalog\Model\Product */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @NoEscape */else: ?>