Ziekte van Quervain

Ziekte van Quervain

De tenosynovitis (ziekte van) Quervain is een pijnlijke aandoening die de pezen aan de duimzijde van je pols beïnvloedt. Als je de ziekte van Quervain hebt, zal het je waarschijnlijk pijn doen wanneer je je pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt.

Hoewel de exacte oorzaak van de ziekte van Quervain niet bekend is, kan elke activiteit die je repetitieve hand- of polsbewegingen laat uitvoeren - zoals werken in de tuin, golfen, racketsporten of het optillen van een baby – de kwaal verergeren.

Een duim brace biedt stabilisatie aan de duim en vermindert pijnklachten. Het dragen van een duimspalk stabiliseert de duim, vermindert pijn en houdt de duim op zijn plaats.

Symptomen

Symptomen van de ziekte van Quervain zijn:

  • Pijn in de basis van je duim

  • Zwelling in de basis van de duim

  • Moeite om de duim en pols te bewegen wanneer je knijpt of iets vastpakt

  • Het gevoel dat de duim ‘op slot’ zit

Als de aandoening te lang duurt zonder behandeling, kan de pijn zich verder verspreiden naar de duim, de onderarm of beide. Knijpen, vastgrijpen en andere bewegingen van duim of pols verergeren de pijn.

Oorzaken

Geïrriteerde pezen in de pols door overbelasting is de hoofdoorzaak van de ziekte van Quervain.

Pezen zijn touwachtige structuren die de spieren aan het bot hechten. Wanneer je iets vasthoudt, grijpt, klemt, knijpt of wringt, glijden twee pezen in je pols en de onderste duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de basis van de duim. Door het steeds maar weer herhalen van een bepaalde beweging kan de omhulling (tunnel) rond de twee pezen gaan irriteren, waardoor verdikking en zwelling hun beweging beperkt.

Andere oorzaken van de ziekte van Quervain kunnen zijn:

  • Een verwonding van de pols of pees; littekenweefsel kan de beweging van de pezen beperken

  • Inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis

De ziekte van Quervain komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. De aandoening wordt ook vaak geassocieerd met zwangerschap.