ACL Ruptuur

ACL Ruptuur

Een ACL-ruptuur is een gescheurde voorste kruisband. In het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste en achterste kruisband. Deze banden lopen gekruist en hebben als functie om de bewegingen van de knie te geleiden en te remmen. Elke band voorkomt dat het onderbeen in een bepaalde richting verschuift. Kruisbandletsel ontstaat vaak als gevolg van een (sport) ongeval, vooral sporten als voetbal en skiën hebben een vergroot risico.

Kenmerkend is het knappende geluid in de knie. Door het scheuren van de kruisband ontstaat er vaak een bloeding in het kniegewricht. Dit is erg pijnlijk, de knie kan nauwelijks of niet belast worden.

Een kniebrace ondersteunt het gewricht, werkt pijn verlichtend en stimuleert een snellere mobilisatie. De ondersteuning van het kniegewricht wordt tijdens het dragen van de brace verder verbeterd en de pijn verlichtende werking verhoogd. Door de scharnieren aan de binnen- en buitenzijde heeft uw kniegewricht extra bescherming. De brace is ook tijdens het sporten, bijvoorbeeld het skiën te gebruiken.