Zwelling Enkel

Zwelling Enkel

Een kneuzing is een blessure die veelvuldig bij het sporten opgelopen wordt. Bij springen, verkeerd landen, verstappen, vermoeidheid, een eerdere verzwikking en instabiliteit zak of klap je door de enkel heen. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing zal de enkel gezwollen en/of blauw zijn.

Door het dragen van een enkelbandage of enkelbrace wordt het enkelgewricht gestabiliseerd, verdwijnt de zwelling en krijgt het extra ondersteuning. Zo verminderen ook de pijnklachten en kan de zwelling snel afnemen. Door het dragen van de bandage tijdens sport vermindert de kans op herhaling.

De termen kneuzing, verzwikking of verstuiking worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen eigenlijk niet precies hetzelfde.

Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek).

Verzwikken of verstuiken gaat meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken rekken je enkelbanden even flink op, maar je kunt er daarna weer vrij snel weer op lopen. Bij een verstuiking rekken je enkelbanden op en ontstaan er ook kleine scheurtjes in de enkelbanden. Je enkel wordt dan snel dik en pijnlijk. Soms scheurt de enkelband zelfs helemaal. Je kunt er dan echt niet meer op staan. Dit komt maar zelden voor.