Artrose Pols

Artrose Pols

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijtage vertoont. Bij artrose in de pols gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. De pols kan pijnlijk zijn bij gebruik van de hand maar ook in rust, vooral aan het einde van de dag als de hand zwaar belast is geweest. Soms wordt je pols wat dikker en neemt de bewegelijkheid geleidelijk af. Er ontstaan dan beperkingen voor het gebruik van de hand in het dagelijks leven, op het werk of bij het uitoefenen van hobby’s. Door het dragen van een polsbrace worden de polsbewegingen beperkt en krijgt de pols extra steun en rust. Zo verminderen de pijnklachten. Verder zorgt de licht masserende werking van de polsbrace dat zwellingen eerder verdwijnen.

Wat is pols artrose?

Pols artrose wordt ook wel gezien als een vorm van reuma. Hierbij is het laagje kraakbeen beschadigd wat aan het uiteinde rond de pols zit. Het kraakbeen heeft als functie om de gewrichten pijnvrij en soepel te laten bewegen en biedt tevens bescherming aan de gewrichten. Als er sprake is van artrose dan wordt het kraakbeen dunner/zachter en zou ook helemaal kunnen verdwijnen. Gevolg is dat de botten tegen elkaar aan wrijven tijdens beweging. Het overgrote deel van de mensen heeft pijn tijdens het bewegen en tevens zwaar belasten van de gewrichten. Ook kan er sprake zijn van ‘startpijn’ welke vaak optreed na een periode van rust.

De pols is een ingewikkeld gewricht. Het verbindt de arm met de hand en maakt bewegingen in allerlei richtingen mogelijk. Het polsgewricht is dan ook bij zowat elke beweging van de hand betrokken. Bewegen is vaak ook moeilijker als de pols pijn doet. Gevolg hiervan is dat bij handelingen eventuele activiteiten/bezigheden beperkt kunnen worden uitgevoerd.

Wat zijn de symptomen van pols artrose?

Het bewegen en eventueel belasten van het polsgewricht is een van de meest opvallende symptomen van pols artrose. De pijn is het meest intens als u een tijdje rust heeft gehouden en u daarna weer aan de slag gaat. Dit wordt, zoals we hierboven ook hebben beschreven, ‘startpijn’ genoemd. Tevens kan het gewricht stijf zijn, bijvoorbeeld als u ’s ochtends wakker wordt. Na een minuut of 10 bewegen verdwijnt deze pijn weer.

In een verder stadium van artrose is de pijn vaak ook aanwezig in rust en kan het polsgewricht stijf aanvoelen. Het kan ook zijn dat bij beweging van de pols een krakend geluid te horen is. In een volgend stadium kan het zelfs voorkomen dat het gewricht misvormd raakt. Ook kan er zwelling optreden. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt lastiger omdat de pols beperkt is in het bewegen ervan.

Wat zijn de oorzaken van hand/pols artrose?

De exacte oorzaak van polsartrose is niet helemaal duidelijk. De pols is een complex gewricht doordat het uit vele botten is opgebouwd en daardoor ook gevoeliger is voor slijtage. Één van de voornaamste oorzaken van polsartrose is veroudering. Het is dan ook bekend dat dit vooral voorkomt bij ‘oudere’ mensen (boven de 45 jaar). Ook kunnen ontstekingsreacties oorzaak zijn van polsartrose. Het kraakbeen brokkelt af aangezien dit wordt aangetast. Dit is vaak van toepassing op beide polsen. Ook kan artrose ontstaan bij het langdurig uitoefenen van zware beroepen. De handen en polsen zijn dan jarenlang zwaar belast. Ook kan door een breuk polsartrose ontstaan.

Ook kunnen de factoren erfelijkheid, overgewicht en geslacht invloed hebben op het ontstaan van polsartrose (het is namelijk bekend dat artrose vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen).

Behandeling van hand artrose

Polsartrose is een chronisch en geneest dus niet. Wel kunt u enkele stappen ondernemen om het dagelijks leven wat makkelijker te maken en de eventuele pijn te verminderen. U kunt bijvoorbeeld een NSAID-gel of ibuprofen gel op uw pols smeren. Tevens kan dit gecombineerd worden met het slikken van paracetamol. Let op dat u zich wel altijd houdt aan de dagelijkse dosis van deze middelen.

De huisarts kan, als de pijn/stijfheid blijft aanhouden, NSAID tabletten voorschrijven, bijvoorbeeld naproxen, diclofenac of ibuprofen. Let wel op eventuele bijwerkingen, welke bijvoorbeeld ontstaan door gezondheidsproblemen in de geschiedenis. Maak dit altijd kenbaar bij uw apotheek of huisarts.

Ook kan er een prik worden gegeven in uw hand. Dit wordt gedaan als de NSAID medicijnen niet goed werken of u ze niet kunt gebruiken. Deze prik kan bijdragen aan het bestrijden van de pijn en ontsteking. Deze is ongeveer 6 tot 12 weken werkzaam. Het kan zijn dat de klachten daarna verdwijnen, maar ze kunnen ook weer terugkeren.

Welke producten kunnen helpen

Vaak wordt een handbrace, welke orthese wordt genoemd, gebruikt bij de klachten van artrose in de pols. Dit is namelijk een makkelijke/laagdrempelige manier om het polsgewricht te ondersteunen. Met een dergelijke handbrace wordt de pols minder belast en kunt u deze blijven gebruiken.

Er zijn diverse soorten braces, dit hangt samen met de mate van ondersteuning en de aard van uw klachten. Hoe meer last u heeft, hoe forser de ondersteuning van de pols zal zijn. Vaak is een lichte brace afdoende om de pols rust te geven en te ondersteunen. Belangrijk advies zal hierbij altijd zijn dat u de juiste balans dient te vinden tussen inspanning en ontspanning. Tevens is het van groot belang dat u overbelasting van de pols tegen gaat, dit zowel bij beginnende als gevorderde artrose. De brace (polsspalk) kan u hierbij helpen. Met een dergelijke polsspalk zijn bepaalde bewegingen begrenst en helpt het u bewuster te maken van uw dagelijkse inspanning en activiteiten. De krachten worden ook beter over uw pols verdeelt, omdat deze in de ideale positie staat.

Het dragen van een polsspalk zal niet bij alle activiteiten lukken. Dit is niet erg, want dan kunnen de spieren rondom uw pols sterk blijven. Probeer echter niet te veel bewegingen/activiteiten achter elkaar te doen, zo voorkomt u overbelasting. Mocht u een toenemende pijn ervaren, dan kunt u het beste de spalk weer dragen.

Verschillende Braces en Orthesen bij Blessurewijzer

Om de gewrichten in de hand/pols te ontzien en/of te ondersteunen kan een polsorthese worden ingezet. Op de website vindt u diverse soorten braces/orthesen. Onze ervaren en deskundige orthopedisch adviseurs denken graag met u mee en samen komen we tot de beste oplossing voor uw klachten.

Oefeningen voor artrose in de hand

U kunt verschillende handelingen uitvoeren om de stijfheid en pijn in de handen te verminderen. Iedere dag ongeveer 30 minuten oefenen maakt uw spieren sterker. Hiermee voorkomt u dat de klachten op lange termijn erger worden.

Één van de oefeningen die u kunt uitvoeren is het telkens strekken en buigen van uw polsen. Maak hierbij een vuist, strek en spreid uw vingers vervolgens afwisselend.

In het begin kan de oefening pijnlijk aanvoelen, maar verdwijnt vaak als u met de oefening door blijft gaan. Mocht het toch pijnlijk blijven aanvoelen, probeer dan dezelfde bewegingen nogmaals, maar met uw handen in warm water. U kunt dan bijvoorbeeld een zachte bal of spons onder water gebruiken.