Hielpijn

Hielpijn

Mensen die last hebben van hielpijn ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.

Vaak wordt de term hielspoor gebruikt om verschillende problemen in de hiel aan te duiden. Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, maar gaat regelmatig gepaard met fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken.

De pijn is vaak hevig bij het opstaan in de ochtend en neemt in de loop van de dag weer iets af. Vaak komt de pijn weer terug na enige tijd van inactiviteit of rust.

Door het dragen van een hielkussen, of een hakverhoger vermindert u per direct uw pijn aan de hiel en kunt u weer makkelijker bewegen zonder pijn. Een hakverhoger kan in elke (sport-) schoen worden gedragen.

Steunzolen bieden ook een goed en praktisch alternatief voor de behandeling van hielpijn, doordat zij de druk van de voeten op de juiste manier verdelen.

Daarnaast hebben velen baat bij het dragen van een correctiekous. Dit is een lange sok met een stuk klittenband die ’s nachts gedragen wordt en rek op de peesplaat uitoefent.

Hielpijn wordt vaak (mede) veroorzaakt door te korte spieren, vooral de kuiten en voetzool. Het is dan belangrijk om deze weer soepel te maken. Een te korte kuitspier zorgt namelijk voor veel rek op de peesplaat, en dat moet nu juist voorkomen worden. Rekken is essentieel bij de genezing en preventie van hielpijn.