Instabiliteit Knie

Instabiliteit Knie

Een instabiele knie is een knie die niet stevig vaststaat en waar men makkelijk ‘doorheen gaat’.Vaak treedt er ook een zwelling op rond de knieschijf en kan de voorkant van de knie erg pijn doen.

Een instabiele knie is vaak het gevolg van kruisband- en/of meniscusletsel. Bij een instabiele knie ontstaat er een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. De banden, het kapsel en de spieren zijn niet in staat om voldoende sturing aan de kniebewegingen te geven.

In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen opgemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid. Soms is het instabiele gevoel ook aanwezig tijdens de dagelijkse activiteiten, zoals bij het traplopen, het lopen op ongelijke ondergrond of het stappen uit auto, tram of bus. De klachten zijn vaak niet direct aanwezig maar komen in de loop van de activiteit steeds meer naar voren.

Door het dragen van een kniebandage of kniebrace vermindert u de instabiliteit. De bandage/brace ondersteunt het gewricht, werkt pijn verlichtend en stimuleert een snellere mobilisatie.