Fasciitis Plantaris

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. Fasciitis Plantaris veroorzaakt een irritante pijn aan de voet, vooral tijdens staan en lopen. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.

De pijn is vaak hevig bij het opstaan in de ochtend en neemt in de loop van de dag weer iets af. Vaak komt de pijn weer terug na enige tijd van inactiviteit of rust.

Door het dragen van een hielkussen, of hakverhoger vermindert per direct de pijn aan de hiel en kan je makkelijker bewegen zonder pijn. Een hakverhoger kan in elke (sport-) schoen worden gedragen.

Steunzolen bieden ook een goed en praktisch alternatief voor de behandeling van fasciitis plantaris en velen hebben ook baat bij het dragen van een correctiekous. Dit is een lange sok met een stuk klittenband die ’s nachts gedragen wordt en rek op de peesplaat uitoefent.

Hielpijn wordt vaak (mede) veroorzaakt door te korte spieren, vooral de kuiten en voetzool. Het is dan belangrijk om deze weer soepel te maken. Een te korte kuitspier zorgt namelijk voor veel rek op de peesplaat, en dat moet nu juist voorkomen worden. Rekken is essentieel bij de genezing en preventie van hielpijn.