Artrose rug

Artrose rug

Artrose in de rug is een aandoening waarbij het kraakbeen in de wervelkolom is beschadigd. De wervelkolom in de rug bestaat uit meerdere wervels waar kraakbeen tussen zit. Dit kraakbeen fungeert als ware het een beschermlaag, dat ervoor zorgt dat de wervels niet over elkaar schuiven. Als dit kraakbeen afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, kunnen de ruggenwervels minder soepel over elkaar bewegen. Daardoor heb je meer moeite met bewegen en pijnklachten in de rug. Artrose in de rug komt vaker voor bij ouderen, maar kan op iedere leeftijd ontstaan. Het meest kenmerkende symptoom van artrose in de rug is startpijn. Deze pijn in de (onder)rug is voelbaar wanneer je weer gaat bewegen na lange tijd van stilzitten, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of na een lange vliegreis of vergadering. Vaak gaat hier ook een startstijfheid bij gepaard die je vooral voelt in de onderrug. Het onder controle houden van de artrose bestaat uit het balanceren van voldoende, maar ook weer niet te veel beweging. Als je te veel beweegt kan artrose in de rug ook weer zorgen voor een toename van de pijnklachten. Een ander gevolg van artrose in de rug is dat er botuitstulpingen kunnen vormen in de ruggenwervels. Hierdoor wordt het wervelkanaal nauwer en dat beklemt de zenuwen die daar lopen. Het gevolg is lage rugpijn, maar de pijn kan ook uitstralen naar de billen en benen. Deze toestand wordt lumbale stenose genoemd. Als er sprake is van een vergevorderd stadium van artrose in de rug kunnen ontstekingen ontstaan in de spieren en pezen in de rug. Ook kan het kraakbeen verpulveren, waardoor er meer irritaties in de gewrichten ontstaan. Dit heeft directe gevolgen voor het dagelijks functioneren. Het is niet altijd bekend hoe artrose in de rug ontstaat. Vaak is er al jarenlang sprake van slijtage van het kraakbeen tussen de ruggenwervels, maar ontstaan er pas later pijnklachten.

Er zijn meerdere factoren die de kans op artrose in de rug vergroten:

 • Hoge leeftijd
 • Overgewicht
 • Fysiek zwaar werk
 • Schoenen die niet goed ondersteunen
 • X-benen of O-benen
 • Te zwaar sporten
 • Beenlengteverschil

Artrose in de rug is een chronische aandoening. Het is dus niet te genezen en de klachten kunnen mettertijd erger worden. Goede ondersteuning is dan ook erg belangrijk, zodat de rug zoveel mogelijk ontzien wordt. Een rugbrace geeft ondersteuning aan de rug en vermindert pijnklachten. Naast pijnbestrijding is blijven bewegen van groot belang bij artrose in de rug. Als u namelijk te weinig beweegt, bijvoorbeeld om uw rug te ontzien, zullen de spieren in uw rug verzwakken. Hierdoor kunnen zij de wervelkolom niet meer optimaal ondersteunen, waardoor de gewrichten nog zwaarder belast worden. Het gevolg is een toename van de klachten. Door dagelijks 30 minuten te wandelen, fietsen of zwemmen houdt u uw spieren soepel en gezond en vermindert u de pijn in uw rug. Tijdens het bewegen en doen van de dagelijkse handelingen, is het belangrijk de buikspieren aan te spannen, zodat men niet gaat compenseren vanuit de rug en de rug op die manier niet extra wordt belast. Een rugbrace, ook wel orthese genoemd, wordt gedragen om de pijn in de rug te verminderen. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het gewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast.

Naast een brace kunnen ook goede schoenen of steunzolen essentieel zijn, want een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Wat is artrose in de rug?

Er is sprake van rug artrose als het kraakbeen in de wervelkolom beschadigd is. De wervelkolom bestaat uit meerdere, op elkaar liggende, wervels. Het kraakbeen wat tussen deze wervels ligt en fungeert als stootkussen zorgt ervoor dat de wervels niet over elkaar heen ‘schuren’.

Als het kraakbeen tussen de wervels minder wordt of zelfs helemaal verdwenen is dan kunnen de verschillende wervels minder soepel/makkelijk over elkaar bewegen. Dit heeft pijnklachten tot gevolg. Artrose in de rug kan bij alle leeftijden voorkomen, echter voornamelijk bij ouderen.

Symptomen van artrose in de rug

De zogenaamde ‘startpijn’ is het meest typische kenmerk van artrose in de rug.
Deze pijn komt naar boven (voornamelijk in de onderrug) als u een langere tijd in rust heeft gezeten en weer wilt gaan bewegen. Let op: de pijnklachten kunnen ook toenemen als u juist té veel gaat bewegen.

Tevens kunnen er, bij artrose in de rug, botuitstulpingen worden gevormd in de ruggenwervels. Gevolg hiervan is dat het wervelkanaal dunner/nauwer wordt en dat beklemd de zenuwen die hierdoor lopen. Dir resulteert in lage rugpijn, maar u kunt ook pijn voelen in de benen en billen. Dit wordt ook wel ‘lumbale stenose’ genoemd.

Mocht de artrose in de rug verder gevorderd zijn, dan zou dit in de spieren en pezen van de rug kunnen leiden tot ontstekingen. Tevens kunnen kleine stukjes kraakbeen afbrokkelen met als gevolg dat er irritaties gaan plaatsvinden in de gewrichten.

De oorzaken van artrose in de rug

Het ontstaan van artrose in de rug is niet altijd te achterhalen. Meestal is de pijn die hierbij komt kijken een gevolg van jarenlange slijtage van het kraakbeen tussen de ruggenwervels. Hieronder een aantal factoren die mogelijk de kans op artrose in de rug vergroten:

 • Fysiek zwaar werk
 • X-benen of O-benen
 • Overgewicht
 • Hoge leeftijd
 • Schoenen die niet op de juiste manier ondersteunen
 • Verschil in beenlengte
 • Te zwaar sporten

Behandelen van artrose in de rug

Artrose is niet te genezen aangezien het een chronische aandoening betreft. Tevens kunnen de klachten erger worden. De meest gebruikte pijnbestrijding voor artrose in de rug is paracetamol. Mochten de klachten ernstiger worden dan kunnen ook ontstekingsremmers worden ingezet.

Het blijven bewegen is voor de pijnbestrijding van groot belang. Als er te weinig wordt bewogen kunnen de spieren in de rug verder verzwakken. Gevolg van deze spierverzwakking is dat de wervelkolom niet meer optimaal kan worden ondersteunt. De gewrichten worden hierdoor nog zwaarder belast. Dit resulteert in een toename van klachten. Juist daarom is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld dagelijks een half uur zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u de spieren soepel en gezond waardoor de pijn in de rug minder wordt.

Oefeningen voor artrose in de rug

Bij klachten kunt u het beste een fysiotherapeut inschakelen. Die kan u helpen bij het uitvoeren van de juiste bewegingen. Om de symptomen van artrose in de rug enigszins te kunnen verlichten kunt u onderstaande oefeningen uitvoeren welke bijdragen aan het versterken van de spieren in uw rug.

Kantelen van de bekken
Ga plat op de rug liggen en gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kussen of matje ter ondersteuning van uw hoofd. Buig vervolgens de knieën en plaats uw voeten plat op de grond. Kantel nu de bekken licht omhoog. Hierbij dienen de billen een stukje van de grond te komen. Houdt deze houding 3 seconden vast en herhaal dit vervolgens 10 keer.

Benen strekken
Ga plat op de rug liggen en strek uw benen. Trek nu één knie zo ver mogelijk richting de borst (u kunt dit doen met behulp van uw handen). Vervolgens beweegt u het been weer geleidelijk terug en herhaal de oefening met het andere been. Deze oefening kunt u 10 x herhalen met elke been.

Het hol en bol maken van uw rug
Ga op de grond zitten op uw handen en knieën. Vervolgens gaat u in een rustig tempo uw rug afwisselend hol en bol maken. Hierbij dient u in de gehele oefening uw armen gestrekt te houden. Voer deze oefening 1 minuut uit.