Spit - Lumbago

Spit - Lumbago

Spit is een spontane verkramping van de rugspieren, ontstaan door overbelasting bij een verkeerde houding, snelle beweging, vertillen, zwaar werk, stress of een plotselinge beweging. Als spit niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot lumbago. Lumbago is een plotselinge lage rugpijn die naast een verkramping van spieren ook een irritatie van lage rugwervels laat zien.

Spit en lumbago veroorzaken een felle pijn in de onderrug en soms de gehele rug. Daarnaast kan men de rug nog amper bewegen. Soms gaan de klachten gepaard met uitstraling naar de bil en knieën.

Door het dragen van een rugbandage worden uw bewegingen beperkt en krijgt de rug extra steun en rust. Zo verminderen de pijnklachten en zal herstel sneller optreden.

  • Spit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Zo’n 7% van de mannen en 6% van de vrouwen komt wel eens bij de huisarts met deze klachten. Bij een groot deel van deze mensen komt de spit later terug. Tegenwoordig is de officiële term voor spit ‘aspecifieke rugpijn’, omdat er voor spit meestal geen directe oorzaak is aan te wijzen. De symptomen van spit zijn niet voor iedere persoon hetzelfde. Toch zijn er een aantal kenmerkende symptomen die vaak voorkomen in het geval van spit:
  • Hevige, acute pijnscheut in de (onder)rug. De pijn voelt stekend.
  • Een verstijfd gevoel in de rug.
  • Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen.
  • Moeite om de onderrug te bewegen. Wanneer u dit toch probeert, doet dit pijn.

De pijn wordt vaak eerst zeer lokaal ervaren in de onderrug, maar kan na verloop van tijd verplaatsen naar links of rechts. Een rugbrace, ook wel orthese genoemd, wordt gedragen om de pijn in de rug te verminderen. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het ruggewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast.