Hernia rug

Hernia rug

Een rughernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping op een zenuw duwt, ervaar je pijn. Naast pijn in de rug kan een rughernia ook zorgen voor kracht- en/of gevoelsverandering in het been of de voet. De oorzaak is soms onduidelijk. Het kan spontaan ontstaan, door letsel of door een langdurige overbelasting.

Een rugbandage vermindert de pijn en geeft een stabieler gevoel. Hierdoor kan je makkelijker bewegen. De compressie (tegendruk) en steun van de rugbandage hebben een positief effect op de behandeling van rugklachten.

Wat is hernia?

Bij een aandoening in de wervelkolom spreken we over een hernia. De wervelkolom bestaat uit 5 lendenwervels, 12 borstwervels, 7 nekwervels en het heiligbeen. Er bevindt zich tussen elke twee wervels een tussenwervel. Door deze tussenwervels kunt u soepel bewegen aangezien deze ervoor zorgen dat de wervels niet tegen elkaar aan wrijven. Hier is de binnenkant van de tussenwervelschijf verantwoordelijk voor, aangezien deze namelijk gelei achtig/zacht is. De buitenkant van de tussenwervel is hard.

Men spreekt van een hernia bij een uitstulping van de tussenwervelschijf. Dit komt het meeste voor bij lage rugwervels. Ook kan dit voorkomen in de nekwervels.
Een hernia zorgt vaak voor veel pijn. Dit komt omdat de uitstulping van de tussenwervelschijven tegen de zenuwen aanduwen. Er lopen namelijk veel zenuwen langs de wervelkolom.

Symptomen van een hernia

Zoals hierboven vermeld zorgt de uitstulping van de tussenwervels, welke tegen de zenuw(en) aandrukt, voor pijn. De pijn kan ook erger worden en leiden tot een uitstralende pijn verder in de rug of in de bil. Ook kan de pijn verder uitstralen naar het been of zelfs tot aan uw voet.

Het kan voorkomen dat de uitstulping van de tussenwervels aanwezig is maar niet tegen de zenuw(en) aandrukt, dan voelt u geen pijn.

Hieronder volgen een aantal symptomen die u kunt ervaren bij een hernia:

  • Een dof gevoel in uw been.
  • Doffe rugpijn.
  • Moeite hebben met plassen of ontlasten.
  • Het stijver aanvoelen van de benen.
  • Aanhoudende heftige pijn in uw been. Vooral bij het zitten.
  • Minder kracht in uw been. Of zelfs verlamming hiervan.
  • De pijn wordt heviger bij niezen, hoesten of zelfs verlamming van uw been.

Oorzaken van een hernia

Onderstaande factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van een hernia:

  • Overgewicht. Dit kan de kans op een hernia vergroten.
  • Een langdurige en/of zware belasting van de rug in combinatie met een verkeerde houding.
  • Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Door een aangeboren zwakte van de tussenwervels kan een hernia ontstaan. Het kan dus zijn dan in sommige gezinnen/families een hernia vaker voorkomt.
  • Ouderdomsslijtage. Dit ontstaat wanneer de tussenwerfschijven inzakken en naar buiten toe uitpuilen.
  • Verzwakking van de rugspieren.
  • Onvoldoende beweging.
  • Een mindere lichamelijke conditie.
  • Roken vergroot de kans op een hernia.

Behandeling van een hernia

Herniaklachten verdwijnen in 60 tot 80% van de gevallen, dus dat is goed nieuws.
Als u een hernia heeft, kunt u het beste in beweging blijven. Het houden van bedrust kan ertoe leiden dat de klachten langer voortduren, dit is namelijk gebleken uit onderzoek. Echter is het in beweging blijven vaak erg vervelend en lastig aangezien dit heftige pijn met zich meebrengt. U kunt het beste veel afwisselen tussen staan, zitten, liggen en lopen. Let op dat u niet te zwaar tilt, hiermee voorkomt u dat de tussenwervelschijven nog meer worden belast.
U kunt gebruik maken van paracetamol om de pijn te minderen. Overschrijdt hierbij nooit de dagelijkse dosering.

Een operatie kan eventueel noodzakelijk zijn als de klachten minimaal 6 weken blijven aanhouden. Dit komt echter in slechts 5% van de gevallen voor. Bij een dergelijke operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijdert. Dit heeft als resultaat dat de pijn verdwijnt aangezien de zenuwen niet langer bekneld zitten langs de wervelkolom.

Oefening bij een hernia

Zoals reeds gemeld is het goed om te blijven bewegen als u een hernia heeft. Bedrust wordt, in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, afgeraden want dit belemmerd het herstel. U kunt onderstaande oefening uitvoeren als de pijn wat minder heftig is geworden. Ben niet bang om uw rug te belasten. Deze oefening is voor de langere termijn beter dan stilzitten.

Knie optrekken naar de borst

Bij de uitvoering van deze oefening gaat u plat op de grond liggen. Gebruik hierbij eventueel een matje. Plaats hierbij de voeten plat op de grond en de knieën licht gebogen. Adem nu uit en trek daarbij de rechterknie zo ver mogelijk naar de borst, gebruik hierbij eventueel uw handen. Dit dient u een paar seconden vast te houden en breng daarna dit been weer terug in de oorspronkelijke positie. Herhaal deze oefening nu met uw andere been. U kunt dit in totaal 10 keer per been herhalen.