Compressietherapie bij spataderen en oedeem

Published on
24 sep. 2018 09:40:00

Compressietherapie bij spataderen en oedeem.

De compressietherapie.

Spataderen of gezwollen benen zijn slechts enkele aandoeningen waarbij compressietherapie verlichting kan brengen. U moet echter nooit zelf zonder advies van uw arts, besluiten om compressiekousen te dragen.

Contra-indicaties kunnen van toepassing zijn met het gevaar van  huidziekten tot ernstige aandoeningen van de hartfunctie of zenuwfuncties kunnen het gevolg zijn. Draagt u al therapeutische kousen dan kunt u bij ons een herhaalaankoop doen:

 

Bestel hier uw therapeutische kousen

 

We zullen u helpen met praktisch advies.

U kunt via ons ons bij Livit u een consult voor steun en compressiekousen en krijgen. Afhankelijk van de doorverwijzing van u arts ontvangt u uw kousen in compressieklasse die voor u geschikt is. U kunt kiezen uit verschillende fabrikanten maar het zijn allemaal A merk leveranciers. Om de kousen te meten, maak een afspraak met Livit.

We laten u ook graag zien hoe u de compressiekousen op de juiste manier aantrekt en we geven u bekwame informatie over hoe ze te dragen zijn. Bekijk ook onze aantrekhulpen waarmee u zelfstandig uw kousen aan en uit kunt trekken waardoor u minder afhankelijk bent van famillie of de thuiszorg.
Je compressiekousen.

Om de kousen te meten, maak een afspraak met Livit.

aanmeten therapeutische kousen


Compressietherapie bij spatadren.

Wat komt spataderen ten goede?


Er zijn verschillende risicofactoren die de ontwikkeling van spataderen bevorderen.

1. Erfelijke aanleg

Bij ouderlijke aanleg is de kans groot dat ook het nageslacht wordt aangetast.

Obesitas bevordert ook de vorming van spataderen.

2. Zwangerschap
In de loop van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van spataderen. Dit komt omdat de hoeveelheid bloed verhoogt wordt tot wel 25% extra en de aderen dus maximale prestaties moeten leveren.

3. Gebrek aan lichaamsbeweging, staande beroepen of overgewicht
Deze oorzaken worden beschouwd als speciale risicofactoren. Weinig bewegen, maar ook langdurig staan of zitten, maken het bloed troebel, waardoor het bloed zich ophoopt in de aderen en zich uitbreidt. De veneuze kleppen sluiten niet goed, en na enige tijd leidt dit onvermijdelijk tot de vorming van spataderen. Ongezonde levensstijl, b.v. roken bevordert de vorming van spataderen.

Hoe werkt een compressiekous?
De druk van de kous vernauwt de diameter van de ader. De veneuze kleppen kunnen weer sluiten en er blijft niet zoveel bloed in de benen hangen. Door de kleinere aderdiameter stroomt het bloed weer sneller, wat de vorming van bloedstolsels, dus trombose, voorkomt. De vooraf bepaalde daling van de medische druk van de voet naar de dij versnelt de terugkeer van het bloed naar het hart. De kous creëert een buitenste barrière voor de spieren tijdens het trainen, waardoor de spierpompen effectiever kunnen werken.

Steunkous varianten

CCL 1 is geschikt voor vermoeide, zware benen met kleine spataderen, in de mate van voorkomen zwangerschappen en trombose profylaxe.

CCL 2 in gemarkeerde spataderen, vaak gezwollen benen, zwelling na trombose. Om het succes van de behandeling na sclerotherapie of veneuze chirurgie te garanderen.

Wordt ook gebruikt bij aanhoudende veneuze aandoeningen en voor langdurige behandeling van beenulcera. KKL 3 is geschikt voor constant gezwollen benen en spataderen als gevolg van trombose. Evenzo, nadat genezing grote ulceraties (open benen)

KKL 4 wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige veneuze aandoeningen, aandoeningen van het lymfe drainage, en in uitgesproken oedeem.