Discopathie Lage Rug

Discopathie Lage Rug

De wervelkolom bestaat uit 33 rugwervels, die op elkaar gestapeld zijn. Tussen elke wervel zit een rubberachtig stuk kraakbeen dat een “tussenwervelschijf” wordt genoemd. Door slijtage van deze tussenwervelschijven – het weefsel veroudert en droogt uit – functioneren ze niet goed meer. Dit kan leiden tot discopathieklachten als uitstralende pijn in de rug, bil en benen.

De pijn wordt meestal erger bij zitten, buigen en reiken. Het kan meteen ’s ochtends erger zijn of als je lang eenzelfde houding aanhoudt. In ernstige gevallen, als discopathie leidt tot druk op de zenuwen, kan het tot gevoelloosheid, tinteling en zelfs zwakte in de armen of benen leiden.

Een rugbrace verbetert de houding en stabiliteit van de rug doordat de brace je in de juiste positie dwingt en rondom druk geeft. Hierdoor ervaar je direct verlichting van discopathie rugklachten.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
/** * Position for actions regarding image size changing in vde if needed */ /* @noEscape */ /* @noEscape */ /** @var $_product \Magento\Catalog\Model\Product */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @escapeNotVerified */ /* @NoEscape */else: ?>

Wat is rugpijn?

Bij rugpijn is er sprake van een pijnlijk gevoel in de rug. Vaak is dit de onderrug. Het komt dan ook vaak voor, tot wel 50% van de mensen ervaart wel eens rugpijn. De term rugpijn kan worden gelinkt aan diverse oorzaken. De rug is een aanzienlijk groot lichaamsdeel en de pijn die u ervaart kan het dagelijkse leven flink bemoeilijken. Vaak ervaart u bij elke beweging die u maakt pijn in de rug.
Gelukkig gaat rugpijn in de meeste gevallen vanzelf weer over. Echter, als de pijn minimaal 6 weken (of langer) aanhoudt en zich tevens verspreidt naar de nek, schouder of benen meldt u zich dan bij de huisarts. Als de rugpijn minstens 12 weken lang aanblijft dan spreekt met van chronische rugpijn.

De symptomen van rugpijn

  • Een stijf gevoel in de rug.
  • Een heftige of zeurende pijn in de rug.
  • Toename van pijn in de rug bij bepaalde bewegingen en/of houdingen.

Vaak gaat het hierbij om ‘normale’ rugpijn en gaat dit vanzelf weer over. Maar, zoals reeds aangegeven kan in enkele gevallen meer aan de hand zijn. Hierbij is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts. Meldt u zich bij de huisarts als er sprake is van onderstaande klanten:

  • Het plotseling minder kracht hebben in de benen. Bijvoorbeeld niet meer op de hak of tenen kunnen staan.
  • Minder of geen gevoel meer in de liezen of uw zitvlak.
  • Zweten en het gevoel van flauwvallen (duizeligheid).
  • Moeite hebben met plassen, terwijl u wel de behoefte heeft.

Oorzaken van rugpijn

Het krijgen van rugpijn kan diverse oorzaken hebben. Eén van de oorzaken kan artrose in de rug zijn, wat inhoudt dat het kraakbeen tussen de ruggenwervels is aangetast. Ook kan een hernia in rug een gevolg zijn van rugpijn. Een hernia houdt in dat een uitstulping van het zachte kraakbeenweefsel tegen het ruggenmerg aanduwt. Tevens kan ischias een oorzaak zijn van rugpijn. Dat wil zeggen dat één of meerdere zenuwwortels in de bil zijn ontstoken of geïrriteerd. Spit is ook een bekende oorzaak van rugpijn. Deze vorm van rugpijn kan ontstaan na het uitvoeren van een verkeerde beweging.

Verder kan een ‘gewone’ rugpijn onderstaande oorzaken hebben:

  • Stress.
  • Overgewicht.
  • Langdurig achter elkaar autorijden.
  • Zware voorwerpen getild.
  • Een foutieve houding aannemen.
  • Verschil in beenlengte.
  • Overbelasting van de rug. Dit kan worden veroorzaakt door (zwaar) lichamelijk werk of intensief sporten.

De behandeling van rugpijn

Mocht u pijn in de rug ervaren, dan kunnen onderstaande factoren wellicht helpen om de pijn te verzachten:

  • Blijf altijd in beweging. Blijven bewegen is belangrijk aangezien uw spieren dan op kracht blijven wat bijdraagt aan een snelle verbetering van de pijn. Mocht de pijn heftiger worden en u kunt niet bewegen, houdt dan maximaal 2 dagen bedrust.
  • U kunt gebruik maken van een warmtetegel, warmtelamp of een warme kruik op het pijnlijkste gedeelte van de rug. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren kunnen ontspannen en de pijn (deels) kan verdwijnen.
  • U kunt ook Ibuprofen of paracetamol innemen. Dit zorgt voor een verlichting van de pijn, maar let op, dit neemt de oorzaak van de pijn niet weg. U dient zich altijd te houden aan de maximale aanbevolen hoeveelheid.
  • U kunt ook gebruik maken van een rug massage (uitgevoerd door een professional). Dit kan bijdragen aan de vermindering van pijn.
  • Let in het dagelijks leven goed op uw houding. Mocht u een zittend beroep hebben dan is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Ook kunnen het dragen van juiste schoeisel dragen bij aan het verminderen van de rugpijn.

Oefeningen bij rugpijn

Zoals reeds aangegeven is blijven bewegen er belangrijk. Forceer de rug hierbij niet en luister goed naar uw eigen lichaam. De volgende oefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren en kunnen bijdragen aan een vermindering van pijn. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd een fysiotherapeut of dokter raadplegen.

Het op en neer bewegen van de knieën

Ga plat op de rug liggen en de voeten tevens plat op de grond. Houdt daarbij de knieën vlak bij elkaar. Vervolgens beweegt u de knieën heen en weer en zo ver mogelijk naar links en rechts. Deze oefening kunt u 10 keer herhalen.

Met de knieën naar de borst

Ga bij de uitvoer van deze oefening plat op de rug liggen met de benen gestrekt. Trek geleidelijk de rechterknie naar de borst en blijf deze positie een aantal seconden vasthouden. Laat daarna uw rechterbeen weer terugzakken in de oorspronkelijke positie. Herhaal deze beweging vervolgens met het linkerbeen. Deze oefening kunt u 10 keer herhalen.

De rug hol en bol maken

Ga met uw handen en knieën naar de grond en houdt uw rug hierbij recht. Maak nu uw rug geleidelijk zo bol mogelijk. Hierbij buigt u de nek naar beneden met de kin naar de borst. Vervolgens maakt u de rug langzaamaan holler door de nek te buigen en omhoog te kijken. Deze oefening kunt u 10 keer herhalen.