Liesbreuk

Liesbreuk

Er zijn verschillende varianten van een buikwandbreuk, zoals een navelbreuk, bovenbuikbreuk, liesbreuk of littekenbreuk. Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door de buikwand. Dit gebeurt vaak op een zwakke plek in de buikwand. Een buikwandbreuk ziet eruit als een zwelling en is over het algemeen pijnloos. Een korset of buikbreukband ondersteunt en corrigeert je buikwand. De buikbreukband wordt om de buik gedragen waardoor de buik goede steun krijgt. Daarnaast kan de pelotte (drukkussentje) op de plek van de breuk worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een lichte druk waardoor de breuk niet verder buiten de buikwand kan en de breuk sneller zal herstellen.

Wat is een liesbreuk?

Men spreekt over een liesbreuk als er een opening in de buikwand zit. Door deze opening steekt een stukje van de darmen uit. Dit is aan de buitenkant van uw lichaam zichtbaar door een zwelling of een bult.

De buikwand heeft als functie om de organen te beschermen in uw buikholte. Als u in de buikholte een zwakke plek heeft, kan dit een opening veroorzaken. De inhoud van de buik drukt hierdoor tegen de open plek aan en veroorzaakt een uitpuiling. De opening kan steeds groter worden na verloop van tijd. Er worden in Nederlands elk jaar ruim 30 duizend patiënten geopereerd aan een dergelijke liesbreuk. Het overgrote deel zijn mannen, namelijk 95%.

De symptomen van een liesbreuk

De volgende symptomen komen voor bij een liesbreuk:

  • In de buurt van de lies ontstaan een zwelling of bult. Het kan zijn dat deze zwelling aan beide kanten van uw lies voorkomt, dan spreekt men over een dubbelzijdige liesbreuk.
  • Bij extra druk (dus bijvoorbeeld persen, lachen of hoesten) kan de zwelling toenemen. De darm kan hierdoor nog verder door de opening drukken, omdat bijvoorbeeld lachen, persen en hoesten zorgen voor meer druk tegen de buikwand.
  • De bult of zwelling kan gaandeweg toenemen.
  • Een liesbreuk kan branderig aanvoelen, wat pijn veroorzaakt. Ook kan de pijn plotseling erger worden, dan spreekt men van een ‘beknelde liesbreuk’. Dit houdt in dat de darm welke uit de buikwand steekt vastzit in de buikwand. Dit wordt dan behandeld door middel van een spoedoperatie.
  • De uitstulping kan, bij mannen, ook doorlopen tot aan de balzak. Dan is een operatie altijd nodig.
  • Bij vrouwen is de zwelling niet altijd zichtbaar. Alleen de pijn is aanwezig in de lies.

Oorzaken liesbreuk

Ook komt een liesbreuk bij kinderen voor. Dit hebben ze vaak al sinds zij bij hun moeder in de buik zaten. Het is gebruikelijk dat de buikwand sluit als een kind wordt geboren. Als de buikwand niet is gesloten dan heeft het kind een aangeboren liesbreuk. Dat komt vaker voor bij jongetjes.

Bij volwassenen kan een aangeboren zwakke plek in de buikwand reden zijn voor het ontstaan van een liesbreuk. Zoals reeds eerder vermeld ontstaat er in de buikwand een gat als er te veel druk op deze plek komt te staan. Deze zwakke plek in de buikwand is niet altijd een aangeboren kwestie maar kan ook op latere leeftijd ontstaan in uw leven. Ook draagt roken bij aan het zwakker worden van de buikwand.

Hieronder enkele aanwijzingen die ervoor kunnen zorgen dat de zwakke plek in uw buikwand een gat kan worden:

  • Regelmatig zware dingen tillen
  • Een (forse) stijging van het lichaamsgewicht
  • Veel hoesten
  • Last hebben van verstoppingen (op lange termijn)

Behandeling van een liesbreuk

Een liesbreuk geneest nooit uit zichzelf en moet dus altijd worden behandeld. Met een operatie is het mogelijk om de opening in de buikwand te sluiten. Echter is een dergelijke operatie alleen essentieel bij klachten door de liesbreuk. Als u de zwelling in de opening van de buikwand eenvoudig terug kunt duwen is een operatie niet direct nodig. Als de klachten toenemen, kunt u eerst in overleg met de huisarts. Daarbij wordt gekeken of een operatie noodzakelijk is. Er is hierbij geen sprake van spoed.

Pijn naar aanleiding van een liesbreuk kan ook ontstaan door een darmafsluiting of beknelde liesbreuk. Als hier sprake van is dan dient u met spoed te worden geopereerd. Dit komt voor bij ongeveer 35% van alle liesbreuken.
Tijdens een dergelijke operatie wordt dan de buikinhoud weer terug gezet naar de normale plaats in de buikholte. Hierbij wordt een soort kunststof matje voor de opening in het buikvlies geplaatst, dit zorgt ervoor dat de buikinhoud niet (meer) kan uitpuilen.

Advies bij het wachten op een eventuele liesbreuk operatie

Het is niet nodig om extra bedrust te nemen als een liesbreuk en een daar bijbehorende operatie is vastgesteld. U kunt gewoon doorgaan met de dagelijkse activiteiten die u voorheen ook deed. Let op dat u geen extra druk op de onderbuik zet, dit zorgt voor een toename in (pijn)klachten. Hieronder volgen extra tips:

  • Zorg voor een juiste stoelgang. Dit zorgt ervoor dat u minder hoeft te persen. Denk hierbij aan vezelrijk en uiteraard gezond eten. Drink voldoende water en beweeg elke dag minimaal een half uur.
  • Stop met roken
  • Ontwijk het tillen van zware objecten/voorwerpen
  • Aanschaf van een breukband voor een liesbreuk. Deze band draagt u om uw middel heen. De drukpunten in de band zorgen ervoor dat de uitstulping wordt teruggeduwd in de opening van de buikwand.