Osgood Schlatter

Osgood Schlatter

Osgood-Schlatter is een zeer gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. De aandoening ontstaat tijdens de groeispurt in de jonge tienerjaren, wanneer de pezen minder snel groeien.

Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie, die gevoelig is en warm aanvoelt. Pijnklachten in de bobbel ontstaan vooral na sporten waarin veel gerend of gesprongen wordt.

Bij een Osgood-Schlatter knie kunnen de volgende symptomen optreden:

  • De knobbel onder de knie is groter dan normaal.
  • De knobbel onder de knie is erg gevoelig. Het doet pijn wanneer deze wordt aangeraakt. Ook knielen levert pijnklachten op. 
  • De spieren in het bovenbeen zijn gespannen.
  • Het kan pijn doen om de knie te strekken.
  • De pijn verergert vlak na het sporten.

Door het dragen van een patellabrace wordt de druk verdeeld van de kniepees. De knieschijf wordt “ondersteund” en op haar plek gehouden door de patellapees (kniepees). Door druk op de aanhechting van de pees te geven wordt de druk op de knieschijf verminderd. Je merkt al meteen dat de klachten verminderen.

Wat is Osgood-Schlatter?

De ziekte Osgood-Schlatter houdt in dat de knobbel, welke net onder de knie zit, is ontstoken. Deze knobbel wordt ook wel ‘tuberositas tibiae’ genoemd. De ontsteking hieraan veroorzaakt pijn. Deze ziekte betreft een groei aandoening. Het komt dan ook relatief veel voor bij jongeren tussen de 10 en 16 jaar. Meestal hebben meisjes minder last van Osgood-Schlatter dan jongens.

Het begint allemaal bij de kniepees, dit is de plek waar de bovenbeenspier vast zit aan het scheenbeen. De kniepees zit vlak onder de knie en deze vormt een soort bultje. We spreken van Osgood-Schlatter als de kniepees ontstoken of geïrriteerd is. Meestal is het bultje dan wat dikker en daarmee ook pijnlijker.

De symptomen van Osgood-Schlatter

Onderstaande symptomen kunnen ontstaan bij een Osgood-Schlatter knie:

  • De bovenbeenspieren zijn meer gespannen dan normaal.
  • Het uitstrekken van het been kan pijn doen aan de knie.
  • Tijdens of vlak na het sporten kan de pijn verergeren.
  • Het bultje onder de knie is groter dan gebruikelijk.
  • Het bultje onder de knie is gevoeliger dan normaal. Tevens doet deze knobbel pijn bij aanraking of wanneer je knielt.

De oorzaken van Osgood-Schlatter

Overbelasting is de oorzaak van een Osgood-Schlatter knie. Door deze overbelasting gaat de kniepees ontsteken. Zoals eerder vermeld is een groeispurt bij kinderen van 10 tot 16 jaar vaak de oorzaak hiervan. Veel sporten kan ook een oorzaak zijn, of de combinatie tussen deze twee. Sporten waarbij regelmatig wordt gesprongen of gerend zorgen voor veel kracht op de kniepees. Hierdoor kan deze worden overbelast, wat dus leidt tot Osgood-Schlatter.

Deze ziekte komt overigens bij volwassen mensen zeer weinig voor.

De behandeling van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter gaat vaak vanzelf weer over. Er wordt voornamelijk geadviseerd om de knie wat rust te geven. Hierbij is het noodzakelijk om dan 1 tot 2 maanden minder te sporten. De activiteiten springen en rennen, kunt u het beste vermijden.
Het uitoefenen van een sport kan weer rustig worden opgebouwd als de pijn, en daarmee de klachten, verminderen. Hierbij is de tip om vóór het sporten altijd een goede warming-up te doen, daarmee verlaagt u de kans op klachten.

Om de bijkomende pijn wat te verzachten kunt u een ‘ice-pack’ op de knie leggen of paracetamol slikken. Houdt u zich wel altijd aan de maximale dagelijkse hoeveelheid. Mocht de pijn niet verlichten, dan kunt u naar de huisarts.

Een operatie is bij een Osgood-Schlatter knie is meestal niet noodzakelijk.

Oefeningen bij Osgood-Schlatter

Er zijn verschillende oefeningen welke helpen bij het herstellen van een Osgood-Schlatter knie.
Deze oefeningen kunnen eenvoudig thuis worden uitgevoerd. Het is altijd belangrijk om goed naar uw eigen lichaam te luisteren, dus mocht u pijn gaan ervaren stop dan meteen met de oefening(en).

De knie buigen en strekken

Bij de uitvoering van deze oefening gaat u plat op de grond liggen en houdt hierbij uw benen gestrekt. Buig de aangedane knie langzaam maar zo ver mogelijk als uw knie dit toelaat. Vervolgens brengt u het been weer terug in de startpositie. De oefening kunt 10 tot 15 keer herhalen.

De knie naar de borst brengen

Bij de uitvoering van deze oefening gaat u plat op de grond liggen en houdt hierbij uw benen gestrekt. Buig de aangedane knie in een rustig tempo zo dicht mogelijk naar uw borst. Het is zaak om de handen om te knie te brengen. Daarmee trekt u de knie nog verder naar u toe. Deze positie houdt u een aantal seconden vast. Vervolgens brengt u het been weer terug in de startpositie. De oefening kunt 10 tot 15 keer herhalen.

De knie strekken met behulp van een stoel

Bij de uitvoering van deze oefening gaat u op de grond zitten met stoel recht voor u. U gebruikt het zitvlak van uw stoel om het aangedane been hierop te plaatsen. Hierbij houdt u de knie licht gebogen. U kunt uw hand gebruiken om op te steunen. Vervolgens plaatst u de andere hand op het bovenbeen van de aangedane knie en duw de knie rustig omlaag totdat het been volledig gestrekt is. Blijf deze positie een aantal seconden vasthouden. De oefening kunt 10 tot 15 keer herhalen.